ENERJİ VERİMLİLİĞİ : binalarda yaşam standardı ve hizmet kalitesinin, endüstriyel işletmelerde ise
üretim kalitesi ve miktarının düşüşüne yol açmadan birim hizmet veya ürün miktarı başına enerji tüketiminin azaltılmasıdır.
BİNA ve EVLERİMİZDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ
►Yalıtımında enerji verimliliği iyi olan teknolojileri kullanın.
►Çatı yalıtımı büyük önem taşır.
►Kış aylarında binalarınızın kapılarını açık bırakmayın.
►Güneş enerjisi kullanan sıcak su sistemini tercih edin.
►Sıcak su depo-borularınızı yalıtım malzemesiyle kaplatın.
►Pencerelerinizde 2 ya da 3 katlı yalıtımlı cam kullanın.
►Odalarınızı gün ışığından en iyi faydalanabileceğiniz şekilde kullanın.
►Kışın kuzeye bakan pencere perdelerini /panjurları kapalı tutun. Mümkünse kuzey yönünde kalın perdeler kullanın.
►Kapı ve pencere boşluklarını kontrol ederek, sızıntıları yalıtım bantları ile önleyin.

►Oturma odasını 21°C ye, yatak odasını 18°C ye ayarlayın.
►Kullanmadığınız odaları düşük ısıda tutun.
►Kalorifer kazanı / kat kaloriferinizi yoğuşmalı, yüksek verimli olanlar ile değiştirin.
►Sıcaklığı ayarlayan termostatik radyatör vanaları kullanın
►Radyatörleri mobilyaların arkasına saklamayın.
►Duvar ile radyatör arasına alüminyum folyo levhası koyun.
►LAMBANIZI, tasarruflu veya led lamba ile değiştirin.
►Kullanmadığınız lambaları mutlaka kapatın.
►İhtiyacınız dışındaki cihazların fişlerini prizden çıkarın.
►Elektrikli cihazların verimli çalışabilmesi için;
…….. çalışama sistemleri doğru ayarlanmalı,
…….. temiz tutulmasına özen gösterilmeli,
…….. yıllık bakımları yapılmalı.
►Beyaz eşya, fırın ve diğer elektrikli aletleri alırken A+++ ürünleri tercih edin.

FIRIN kapağını sürekli açarak yemeği kontrol etmeyin, fırının lambasını kullanın.
►Yemekleri fırınınızın üst raflarına koyun. Böylece, pişirme sürenizi yüzde 20 azaltın.
►Fırın için seramik veya cam malzeme tercih etmeniz halinde fırınınızın ısısını 20°C azaltın.
►Ocakta yemek pişirmek, fırından daha ekonomiktir.
►Isının boşa gitmemesi için tencere/tavanızın genişliğinin ocağınızla aynı boyutta olmasına dikkat edin.
►Yemek yaparken kullandığınız kapların kapağını kapalı tutun.
►Altı düz olan tencere ve tava kullanın.
►Düdüklü tencere ile yemeklerinizi daha kısa sürede ve az enerji tüketerek pişirebilirsiniz.
►BUZDOLABINI; soba, radyatör, bulaşık makinesi, fırın ve güneş gibi ısı kaynaklarından uzak yere yerleştirin.►Buzdolabınızı +4°C ve -18 °C aralığında çalıştırın.
►Buzluktan çıkardıklarınızı, pişirmeden çözülmesini bekle.
►Sıcak yemeği soğutmadan hemen buzdolabına koymayın.
►Buzdolabı ve derin dondurucu kapaklarının hava sızdırmaz olması gerekir.
►Buzdolabının kapağını sık sık açmayın.
►Sulu yiyeceklerin ağzını sıkıca kapatıp buzdolabına koyalım, dolap içi nem oranın artmasına sebep olmayalım.
►ÇAMAŞIR ve bulaşıkları yıkamak için makine kullanın.
►Çamaşır makinesinin yıkama kapasitesini kullanım ihtiyacınıza uygun seçin,
►Çamaşır makinenizi her zaman tam kapasitede çalıştırın.
►Çamaşırlarınız çok kirli ve zorlu değilse; ön yıkamasız ve düşük ısılı yıkama programlarını seçin.
►Çamaşırlarınızı mümkünse açık havada kurutun.
►SU TASARRUFLU musluk başları kullanın.
►Duş süresini kısa tutun.
►Islak saçlar havlu ile önden kurutularak, kurutma makinesinin kullanım süresi kısaltılır.
►Sifonlar az-çok su ihtiva eden iki aşamalı olsun.
►Torbalı süpürgeler yerine su hazneli süpürgeler kullanın.
İLÇEMİZDE DE ENERJİ VERİMLİLİĞİ HAFTASINDA (16-10 OCAK 2025) FARKINDALIK OLUŞTURMA EĞİTİM ÇALIŞMALARI YAPILMIŞTIR.


