ENERJİ VERİMLİLİĞ HAFATASI
10 Ocak 2025

     
                ENERJİ VERİMLİLİĞİ : binalarda yaşam standardı ve hizmet kalitesinin, endüstriyel işletmelerde ise
üretim kalitesi ve miktarının düşüşüne yol açmadan birim hizmet veya ürün miktarı başına enerji tüketiminin azaltılmasıdır.

 

                                BİNA ve EVLERİMİZDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ

          ►Yalıtımında enerji verimliliği iyi olan teknolojileri kullanın.
          ►Çatı yalıtımı büyük önem taşır.
          ►Kış aylarında binalarınızın kapılarını açık bırakmayın.
          ►Güneş enerjisi kullanan sıcak su sistemini tercih edin.
          ►Sıcak su depo-borularınızı yalıtım malzemesiyle kaplatın.
          ►Pencerelerinizde 2 ya da 3 katlı yalıtımlı cam kullanın.
          ►Odalarınızı gün ışığından en iyi faydalanabileceğiniz şekilde kullanın.
          ►Kışın kuzeye bakan pencere perdelerini /panjurları kapalı tutun. Mümkünse kuzey yönünde kalın perdeler kullanın.
          ►Kapı ve pencere boşluklarını kontrol ederek, sızıntıları yalıtım bantları ile önleyin. 
a
         ►Oturma odasını 21°C ye, yatak odasını 18°C ye ayarlayın.
         ►Kullanmadığınız odaları düşük ısıda tutun.
         ►Kalorifer kazanı / kat kaloriferinizi yoğuşmalı, yüksek verimli olanlar ile değiştirin.
         ►Sıcaklığı ayarlayan termostatik radyatör vanaları kullanın
         ►Radyatörleri mobilyaların arkasına saklamayın.
         ►
Duvar ile radyatör arasına alüminyum folyo levhası koyun.
LAMBANIZI, tasarruflu veya led lamba ile değiştirin.
Kullanmadığınız lambaları mutlaka kapatın.
İhtiyacınız dışındaki cihazların fişlerini prizden çıkarın.
Elektrikli cihazların verimli çalışabilmesi için;

        …….. çalışama sistemleri doğru ayarlanmalı,

        …….. temiz tutulmasına özen gösterilmeli,

        …….. yıllık bakımları yapılmalı.

Beyaz eşya, fırın ve diğer elektrikli aletleri alırken A+++ ürünleri tercih edin.
3
FIRIN  kapağını sürekli açarak yemeği kontrol etmeyin, fırının lambasını kullanın.          
Yemekleri fırınınızın üst raflarına koyun. Böylece, pişirme sürenizi yüzde 20 azaltın.
Fırın için seramik veya cam malzeme tercih etmeniz halinde fırınınızın ısısını 20°C azaltın.

 

Ocakta yemek pişirmek, fırından daha ekonomiktir.
Isının boşa gitmemesi için tencere/tavanızın genişliğinin ocağınızla aynı boyutta olmasına dikkat edin.
Yemek yaparken kullandığınız kapların kapağını kapalı tutun.
Altı düz olan tencere ve tava kullanın.
Düdüklü tencere ile yemeklerinizi daha kısa sürede ve az enerji tüketerek pişirebilirsiniz.

BUZDOLABINI;  soba, radyatör, bulaşık makinesi, fırın ve güneş gibi ısı kaynaklarından uzak yere yerleştirin.
Buzdolabınızı +4°C ve -18 °C aralığında çalıştırın.
Buzluktan çıkardıklarınızı, pişirmeden çözülmesini bekle.
Sıcak yemeği soğutmadan hemen buzdolabına koymayın.
Buzdolabı ve derin dondurucu kapaklarının hava sızdırmaz olması gerekir.
Buzdolabının kapağını sık sık açmayın.
Sulu yiyeceklerin ağzını sıkıca kapatıp buzdolabına koyalım, dolap içi nem oranın artmasına sebep olmayalım.
ÇAMAŞIR ve bulaşıkları yıkamak  için makine kullanın.
Çamaşır makinesinin yıkama kapasitesini kullanım ihtiyacınıza uygun seçin,
Çamaşır makinenizi her zaman tam kapasitede çalıştırın.
Çamaşırlarınız çok kirli ve zorlu değilse; ön yıkamasız ve düşük ısılı yıkama programlarını seçin.
Çamaşırlarınızı mümkünse açık havada kurutun.

SU TASARRUFLU musluk başları kullanın. 
Duş süresini kısa tutun.
Islak saçlar havlu ile önden kurutularak, kurutma makinesinin kullanım süresi kısaltılır. 
Sifonlar az-çok su ihtiva eden iki aşamalı olsun.
Torbalı süpürgeler yerine su hazneli süpürgeler kullanın.

     İLÇEMİZDE DE ENERJİ VERİMLİLİĞİ HAFTASINDA (16-10 OCAK 2025) FARKINDALIK OLUŞTURMA EĞİTİM ÇALIŞMALARI YAPILMIŞTIR.
adT